A Corgik eredeti munkaköre: A MARHATERELÉS

A pillanat, amikor megérted a szeretett fajtád EREDETI célját, az igazán elképesztő.

Ekkor fogod igazán megérteni a standard Általános megjelenés és Temperamentum részeit:
„Mélyre állított kutya, erőteljes, robosztus, éber és élénk, szubsztancia és szívósság benyomását keltve kis formátumban.”

Temperamentum:
„Bátor és munkára kész. Nyitott természetű és barátságos, soha nem ideges vagy agresszív.”

Amikor dolgozni látod őket, akkor megérted, hogy miért dinamikusak és rövid lábúak, hiszen csak így lesznek képesek a marhák lábai között cikázni. Nagyon erőteljesnek, gyorsnak és fordulékonynak kell lenniük, hogy ne tudjanak rájuk taposni a hatalmas állatok. Elnézve őket az ember megérti a corgi EGO-t, amire hatalmas szükségük van. Esélyük sem lenne 600+ kg-os állatokat mozgásra kényszeríteni, ha nem gondolnák úgy, hogy ők uralják a világot és ehhez nem lenne egy határozott fellépésük.

Igen, a corgik eredendően marhaterelő kutyák és bár ösztöneiket birkákon teszteljük (büszkék is vagyunk, hogy több, mint 100 saját tenyésztésű pembroke corgink teljesítette sikeresen az FCI NHAT terelőösztön próbát az évek alatt), amikor láttuk őket dolgozni a marhákkal, akkor minden karakterisztikájuk és felépítésük igazi értelmet kapott. Nekik sosem volt dolguk egész nap kint dolgozni a mezőn a birkákkal, arra számos másik fajta rendelkezésre állt. Az ő dolguk a karámba be-ki, tejcsarnokba be-ki terelés és az állatok vásárokba való hajtása volt. Más feladatok és megoldások, mint a juhászkutyáknak. Külön jellegzetességük a bokák csípkedése, hiszen sokszor a nagy állatokra kellett még egy kis extra ráhatás. Ezt a szokásukat előszeretettel használják gazdáikon is olykor, melyről természetesen le lehet nevelni őket, de valahol csodálatos, hogy ennyire erősen élnek az ösztöneik a mai napig.

Hogy félelmetes volt-e a kiállítási kutyáinkat, családtagjainkat bevinni egy fiatal marha csordába? Persze, hogy az volt!

De ha nem próbáltuk volna meg, akkor egy nagyon komoly élménnyel lennénk szegényebbek, ami még egy újabb okot adott arra, hogy az eddiginél is jobban csodáljuk imádott fajtánkat és tiszteletünket fejezzük ki az elődeink kiváló szelekciós munkája előtt, akiknek adósai vagyunk azzal, hogy tovább ápoljuk, megmutatjuk és lehetőségeinkhez mérten őrízzük ezt a csodálatra méltó ősi ösztönt. (Minden évben megrendezzük a CORGI Terelőnapot Magyarországon!)

Anélkül, hogy az ember látná dolgozni ezt a fajtát, nem lehet teljes mértékben megérteni őket.

A fotókon:

CHIP – BIS, INTCH, USA.CH, ESP.CH, HCH Aubrey’s Son of a Preacher Man – 2 évesen
JOSEPHINE – IntCh Born To Be Madampe Bonaparte – 12 évesen
CASSIE – IntCh Born To Be Your Cassiopeia with PIETRA – 11 évesen

A fotókat 2022-ben készítette: Anna Szabó