A corgi farok

A Welsh Corgi Pembroke farkát munkájukból adódóan nagyon sokáig csonkolták. Ennek két magyarázata is van. Egyik szerint erre azért volt szükség, hogy a marhák ne tudjanak rálépni a kutya farkára, ezzel csökkentették a sérülések lehetőségét. A másik szerint a corgik napi szinten látták el a farm körüli teendőket. A farmok szárnyasaira azonban a rókák nagy veszélyt jelentettek. Annak érdekében, hogy véletlenül se lehessen összekeverni a farm éber segítőjét a rókával (mert még a fajtaleírás is előírja a corgik rókára való hasonlóságát), a corgik farkát levágták. Így ha a távolban vörös farok tűnt fel, az csak róka lehetett és kilőhették anélkül, hogy azon kellett volna aggódni, hogy nem a kutyájuk volt-e.

A pembroke corgik születhetnek természetesen farok nélkül is, ez azonban autoszomális domináns öröklődésű, így ahhoz, hogy ez a tulajdonság előjöjjön, az egyik szülőnek természetesen rövid farkúnak kell lennie. A természetes faroknélküliség (NBT) ténye a törzskönyvre is felkerül.

A farok mérete csigolyaszámtól függően változó lehet. Azoknak az egyedenek akik rendelkeznek teljes farokhosszal, a farkuk végén a szőr mindig fehér, szín árnyalattól függetlenül. Ez is jelzi a rövid farkú gén hiányát. Két hosszú farokkal rendelkező kutyának soha nem születhet rövid farkú/ farok nélküli utódja (NBT = natural bob tail) Két NBT egyedet párosítani azonban nem ajánlatos, mert az esetek nagyrészében ezek a kölykök meg sem születnek, magzati kórban felszívódnak, vagy ha mégis világra jönnek, abban az esetben nagy eséllyel születnek deformitásokkal, egészségügyi problémákkal (hiányzó végbélnyílás, súlyos gerincproblémák). Az állatvédelmi törvények miatt a corgik farkának csonkolása az EU-ban 10 éve TILOS. Mivel a corgikat nagyon sokáig csonkolt farokkal láthattuk kiállításokon is, ezért a farok tartásra sosem szelektáltak, a farok tűzése és tartása pedig nem volt meghatározva a standardben sem.

A standard szó szerint így ír a farokról:

TAIL: Short, preferably natural.
Docked: Short.
Undocked: Set in line with the topline. Natural carriage above topline when moving or alert.

Csonkolt farok: rövid.

Nem csonkolt farok: a hátvonallal egy vonalban helyezkedik el. Természetes tartása a hátvonal fölé emelkedik mozgás közben vagy ha figyel valamire.

2020-ban került a standardbe a kiemelt módosítás, így belekerült a hosszú farok tartása is. Ennek magyarázata az, hogy mivel a corgik ősei között a spicc is fellelhető, így a „spicc farok” a corgiban is megjelenik. Emellett a corgi egy kifejezetten domináns fajta, a dominanciáját pedig farkával jelzi.

Mivel a farok a gerinc meghosszabítása, így nyugalmi helyzetben a kutya a hátvonallal egy vonalban tartja. Izgalmi állapotban a hátvonal fölé emelheti és ez nem büntethető!