Úton a Best In Show felé

Ha ismerősen csengenek az olyan kifejezések, mint a Champion, CAC, CACIB, Best In Show, de nem vagy maximálisan tisztában a jelentésükkel… ha nem tudod, hogy a kitűnő jobb, mint a nagyon jó és hogy mi az a standard… ha vonz a kutyakiállítások világa, de fogalmad sincs, hogy hogyan kezdj bele, kitől kérj segítséget, akkor ez a cikk Neked szól!

TÖRTÉNELEM

Ha a kutyakiállítások eredetét kutatjuk, akkor egészen a 19. századig kell visszamennünk, az arisztokraták világába, Angliába, amikor a fajtatiszta kutyák tartása presztízs volt. Az első kutyakiállítást karitatív adománygyűjtés céljára rendezték. 1860-ban alakult meg az első kutyásokat összefogó közösség Birminghamban, majd pár éven belül Párizsban is rendeztek már kutyakiállítást. Felismerve a fajtaleírások (standard) fontosságát, hamarosan megalakult az Angol Kennel Club (KC) és 1873-ban megrendezték az első hivatalos kiállításukat 975 nevezővel. 1883-ban az Amerikai Kennel Club (AKC), majd 1911-ben az FCI (Federation Cynologique Internationale) alakult meg, mely szervezet összefogja a világ számos országának kutyás szervezetét, köztük a MEOE-t is, azaz a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületét. Az FCI központja Belgiumban található és feladatai közé tartoznak a kutyatenyésztők kennelneveinek regisztrációja, a Világ- és Európakiállítások helyszíneinek meghatározása, a világ több, mint 400 elismert kutyafajtája standardjének összegyűjtése, iránymutatás a tenyésztőknek a fajták egészségének megóvása érdekében, a nemzetközi kutyakiállítások legszebb kanjának és legszebb szukájának kiadott CACIB címek regisztálása és visszaigazolása.

De mi is az a CACIB? És hogyan is működik egy kutyakiállítás? Mit kell tenni, hogy kell elindulni, mikor és mit kell csinálni? Ilyen és hasonló kérdésekre próbálok választ adni a következő kutyás generációnak!

ELMÉLETI FELKÉSZÜLÉS

A kutyakiállításokon való részvétel alapfeltétele egy MEOE által törzskönyvezett, reményteljes, jó küllemű, jó idegrendszerű fajtatiszta kutya.
A tenyésztők, kiállítók már fiatal korban elkezdik nevelni kiskutyájukat olyan irányba, hogy a kiállításon az elvárt viselkedést tegyék. Ahhoz, hogy tudjuk mi az elvárt viselkedés, meg kell érteni, hogy mi a teendője kutyának és gazdájának egy kutyakiállításon.

A bíró a bírói körben (ringben) a fajtaleírásnak megfelelően értékeli a kutyákat egyenként. A fajtaleírás (standard) egy ideális, tökéletes kutya jellemzése különböző szempontok szerint: méret, súly, típus, csontozat, felépítés, mozgás stb. Tökéletes kutya nincs és nem is lesz, de a bíró azt a kutyát próbálja megtalálni, amelyik a legközelebb áll az ideálishoz. Ez részben objektív, de részben szubjektív döntés, hiszen egy-egy fajtán belül több típus létezhet, több színváltozat fordulhat elő és az mindig a bíró döntése, hogy az adott helyzetben ő melyiket részesíti előnyben a másikkal szemben, de a standard mindenképpen iránymutatásul szolgál.
A bíró álló helyzetben és mozgásban értékeli a kutyákat egyenként, majd egymás mellé állítva őket illetve egymás mellett/ mögött futtatva őket egymással is összeveti a versenyzőket és ezek után választja ki az általa legszebbnek ítélt kutyákat.

Természetesen mindig a saját kutyánk a legszebb és ezt az egészet tekintsük inkább játéknak, szórakozásnak, mintsem véres versengésnek, mert utóbbi hozzáállás soha nem vezet jóra és hamar abban a helyzetben találjuk magunkat, hogy kedvelt hobbynk űzése során több az „ellenségünk”, mint a barátunk. Éppen ezért a kutyakiállításon mindig viselkedjünk tisztelettudóan, sportszerűen. Előfordul, hogy véleményünk szerint a bíró nem a legjobb döntést hozta, de abban a helyzetben ő így gondolta, legközelebb, más bírónál más eredmény születhet. Mi akkor is nagyon dícsérjük meg kutyánkat, ha nem lesz első, hiszen ő tehet az eredményről legtöbbször legkevésbé, ő csak partner abban, hogy mi szórakozzunk. Ezen kívül gratuláljunk az első helyezettnek, még ha nem is értünk egyet az eredménnyel. Egyszer nekünk is nagyon jól fog esni, ha a jó modorunkat legközelebb mások viszonozzák.

Mielőtt bármit is kezdenénk, készüljünk fel először elméletben, ismerjük meg kutyánk fajtáját mélyrehatóan. Olvassuk el a standard-jét, melyet a www.fci.be oldalon a Standards menüben angol nyelven, eredetiben találunk meg. Keressük fel a fajtánk magyarországi klubját, olvassuk el a honlapján található információkat, keressünk magyar nyelvű standard-et. Nézzük meg minél több tenyésztő honlapját, tanulmányozzunk kiállítási fotókat és videokat. Remélhetőleg kiskutyánkat olyan helyről vettük, ahol a tenyésztő is szívesen ad tanácsokat és segítséget a kezdetekhez, remélhetőleg a pályafutásunkat is támogatja. Egy igazi tenyésztőnek ugyanis hatalmas öröm, ha a tőle származó kutyát gazdái szeretnék kiállítani és óriási büszkeség, ha a tőle származó kutya eredményes szereplője lesz a versenyeknek.

GYAKORLATI FELKÉSZÜLÉS

Nagyon előre siettünk, úgyhogy menjünk csak vissza a kölyökkorba, azaz lássuk, mit kell kezdeni megtanítani a kiállítási pálya elé néző kutya számára:
– álló helyzetben maradni (fajtától függően figyeltetni is),
– engedni, hogy egy idegen ember megtapogassa (bíró): ellenőrízze a fogakat és kanok esetében a herék meglétét
– szépen futni a gazda mellett, szigorúan a bal oldalon, oda-vissza, körbe és háromszög alakzatban (így láthatja a bíró a mozgást elölről-hátulról és oldalról is)

Ezeket a dolgokat játékosan már el lehet kezdeni megtanítani kölyökkutyánknak is, hogy megszokja. Különböző helyeken (beltéren és kültéren is), zajok mellett érdemes gyakorolni, hogy a kutyus megtanulja, hogy bármilyen külső körülmény ellenére is arra koncentráljon, amit a gazdi megkíván tőle. Sok fajtánál a jutalomfalat, labda használata kimondottan javasolt, mert ezekre figyelve a kutya szépen kihúzza magát és a legelőnyösebb formáját mutatja. A kiállítás lényege pedig pontosan ez:
ez egy szépségverseny, ahol kutyánkat a lehető legelőnyösebb formában kell bemutatnunk. Javaslom, hogy a felkészülési időben látogassunk el egy kiállításra, vagy ha erre nincs mód, nézzünk meg videókat az interneten kiállításokról, ahol láthatjuk, hogy mik az elvárások az adott fajtával szemben. A kistestűeket például asztalon bírálják, így érdemes ezt is otthon begyakorolni, hogy ne a kiállításon találkozzon kutyánk először ezzel az élethelyzettel. Vannak olyan fajták, ahol a beállításnál mindkét kéz használatban van, mert a felvezető a kutya fejét és farkát tartja (pl. Golden retriever), míg vannak olyanok, ahol csak egy jutalomfalatra van szükségünk és arra állítjuk a kutyát, azaz a cél, hogy a falatkára figyeljen.

Kutyánknak segíthetünk elérni a megfelelő, a tökéleteshez legközelebb álló pozíciót azzal, hogy megálláskor a nem jó helyen álló lábakat a megfelelő helyre tesszük. Ezt is érdemes előre gyakorolni a kutyával, hogy ha magától nem áll be megfelelően, akkor engedje, hogy mi állítsuk be úgy, ahogy azt a standard megkívánja.
Milyen a tökéletes beállítás? Kiegyensúlyozott, a 4 láb a földön van, a mellső és hátulsó végtagok egymással párhuzamosak, a hátulsó lábon található csánkízület és alsó lábszár merőleges a talajra, a kutya kihúzza magát és mozdulatlan. Ebben a helyzetben a bírónak lehetősége nyílik megvizsgálni a kutya testfelépítését, arányait.

Kiskutyánk nevelése során tehát a cél az, hogy ezt a pozíciót tanítsuk neki, gyakoroljunk vele minden nap pár percet. Ne essünk abba a hibába, hogy az első vezényszó, amit megtanítunk kedvencünknek az az „ül”. Az ülés nem kívánatos a kiállításon. Kiskutyánk tanulja meg azt, hogy mozdulatlanul tudjon állni először csak másodpercekig, majd hosszú percekig. Engedje, hogy a lábait beigazgassuk a megfelelő helyekre és hogy a fogait ellenőrízhessék és tartsa is meg a beállítását. Fokozatosan tanítsuk ezt meg neki megfelelő motivációval és nagy előnyre tehetünk szert kiállításokon, ha mindezt az állítást professzionális szintre tudjuk fejleszteni és a „tökéletes” állást pillanatok alatt el tudjuk érni. Kiállításokon találkozni fogunk úgynevezett handlerekkel, azaz hivatásos felvezetőkkel is és látni fogjuk, hogy mennyire rutinosan, gyorsan állítják be felvezetett kutyáikat. A sok évi tapasztalat meglátszik munkájukon, de sok gyakorlással saját kutyánkkal mi is nagyon eredményesekké válhatunk. Amit mindig szem előtt kell tartanunk, az az, hogy a kiállítás egy SHOW. A nagy sikerekhez pedig 2 dolog elengedhetetlen: kitűnő minőségű kutya és annak színvonalas bemutatása. Sajnos sokszor látni, hogy egy-egy gyönyörű kutya azért nem nyer, mert nincs megfelelően bemutatva és ennek ellenkezője is előfordulhat, azaz, hogy egy gyengébb minőségű kutya nyer, mert látványosan, hibáit elrejtve van prezentálva.

A következő dolog, melyet meg kell tanulnia kiskutyánknak, az a bal oldalunkon történő mozgás. A bírálat során a bíró által értékelésre kerülő mozgásforma az ügetés (némely fajtánál egyéb mozgásforma), így ezt kell gyakorolnunk és látványosra fejlesztenünk. Hogy mitől lesz látványos kutyánk mozgása? A lendülettől és a kedvtől, ahogy a mozgást végzi. Ha a kutya jókedvvel fut, csóválja a farkát, az máris a lehető legjobb képet adja a mozgásáról. Itt is lehet motiválni kutyánkat, labdával, jutalomfalattal élénkíteni, hogy lendületesen, szép, hosszú lépéshosszal mozogjon, szinte szálljon. Az ily módon mozgó kutyák mindig kitűnnek a tömegből, így a cél, hogy a mozgásban is örömét lelje kiskutyánk, mert minél nagyobb kedve van hozzá, annál szebb a végeredmény

KIÁLLÍTÁS KIVÁLASZTÁSA, NEVEZÉS

Amikor már kellő elszántságot érzünk magunkban a megmérettetéshez, akkor jön a papírmunka, azaz a nevezés. Hova, milyen kiállításokra lehet és hogyan kell nevezni?

A kiállításoknak több fajtája van és ennek megfelelően rangja. A következő típusú versenyeket különböztetjük meg, melyek MEOE és FCI által elismertek és elfogadottak és az ezeken kapható címekkel Champion titulus érhető el:

  • nemzeti kiállítás: CAC
  • nemzetközi kiállítás: CACIB
  • klubkiállítás és speciál kiállítások
  • Európakiállítás
  • Világkiállítás

Ez a sorrend nagyjából a kiállítások rangját is érzékelteti és legokosabb dolog kisebb kiállításon kezdeni pályafutásunkat. Ha kutyánk tenyésztőjével jó a kapcsolatunk, akkor érdemes megkérdezni, hogy melyik bírók fogják nagyobb eséllyel kedvelni a mi kutyánk típusát, azaz kihez érdemes neveznünk. Ha nincs ilyen jellegű segítségünk, akkor magunknak kell kitapasztalni, hogy kihez érdemes menni, bár egy igazán magas minőségű kutya … akármenyik bírónál meg kell, hogy állja a helyét… elméletileg. A gyakorlat sajnos néha mást mutat. Az egyetlen esélyünk a sikerre az, amit megismételnék még egyszer: ha nem vesszük ezt az egészet véresen komolyan. Örüljünk az újonnan szerzett barátainknak, akiket a kiállításoknak köszönhetően ismerhetünk meg. Örüljünk annak, ha nyerünk, de ismerjük fel azokat a helyzeteket is, amikor joggal kapjuk azt az eredményt, amit és tudjunk gratulálni a győztesnek. Soha ne érezzük magunkat okosabbnak másoknál, legyünk nyitottak MINDIG, legyünk képesek minden helyzetben tanulni, még a 100. kutyakiállítás után is. Ne haragudjunk se a kutyára, se a bíróra, ha nem nyerünk, hanem a következő alkalomra készüljünk fel még jobban, gyakoroljunk még többet, hogy kutyánkat még jobban tudjuk bemutatni.

A kiállításokra nevezni ma már sok módon lehet és igen nagy listából válaszhatunk, főleg, ha országhatáron túl is gondolkozunk. Kezdetnek a magyar kiállítási listát nézzük meg a MEOE honlapján: www.kennelclub.hu ahol megtaláljuk a nevezési címet, nevezési lapot is. Legtöbbször postán, faxon vagy online lehet nevezni a következő dokumentációkkal a nevezési határidő lejártáig, mely legtöbbször a kiállítást megelőző 4-3 hét:

  • kitöltött nevezési lap (MEOE honlapjáról letölthető)
  • törzskönyv 2 oldalas fénymásolata átíratva a saját nevünkre (ezt a hozzánk legközelebb eső MEOE irodában tehetjük meg. Az irodák listája megtalálható a MEOE honlapján és az a Kutya újságban is)
  • tagsági kártya fénymásolata (MEOE tagság igazolására alkalmas, igényelhető a fajtakluboktól, MEOE helyi szervezetektől vagy a MEOE központi irodájából)
  • nevezési díj befizetését igazoló dokumentum (a nevezési díj pontos összegét a kiállítás nevezési felhívásán, honlapján találjuk)

Ha a magyar kiállítások után a külföldieket is szeretnénk megcélozni, akkor az FCI honlapján (www.fci.be) tájékozódhatunk a Schedules menüpontban, ahol a teljes év kiállítási listája megtalálható tagországokra lebontva. Ez a lista a nemezetközi (CACIB) kiállításokat, illetve Európa- és Világkiállítást tartalmazza.

Ha egy-egy ország éves kiállításai érdekelnek, akkor szintén az FCI honlapján a Members menüpontban találjuk az országok kennel clubjainak elérhetőségeit és a honlapjukon megtaláljuk az adott országban rendezett nemzetközi-, nemzeti- és klubkiállításokat.

Az Európa- és Világkiállításoknak külön honlapjuk van, minden évre vonatkozóan azonnal megtalálhatjuk őket a google-ban rájuk keresve, pl. „European Dog Show 2012” és „World Dog Show 2012”. Ezeken a honlapokon általában minden nevezési, kiállítási, parkolási, szállás információt megtalálhatunk.

Bármilyen módon is nevezünk (posta, fax, online), őrizzük meg az elküldést igazoló visszaigazolást, mert 100-ból 1-szer előfordulhat, hogy pont a mi nevezésünk nem érkezik be, nem kerülünk be ezáltal a katalógusba és feleslegesen utazunk el a kiállításra, ahol nem tudunk részt venni. Ezért ha a kiállítást megelőző maximum 1-2 hétig nem kapunk visszaigazolást nevezésünk elfogadásáról, akkor érdemes felhívni, e-mailt írni a szervezőknek és érdeklődni, hogy nevezésünk rendben van-e. Ezzel felesleges kilométereket, időt, pénzt és idegeskedést spórolhatunk meg.

KIÁLLÍTÁSI CÍMEK, MINŐSÍTÉSEK

A kiállítás amellett, hogy jó szórakozás és kellemes időtöltés, egy igazi büszkeség lehet a gazdinak, ha „beindul a szekér”, azaz, ha a sok felkészülés és munka után elkezdenek jönni a megérdemelt eredmények. De milyen eredményeket, minősítéseket lehet szerezni egy kiállításon?

Az eredmények függnek az osztálytól, ahová a kutya nevezve van, melyet kor illetve eredmények határoznak meg. Az alábbi osztályokba nevezhető kutyánk, minden kiállításon csak egybe:

  • Baby osztály: 3-6 hónapos korig
  • Kölyök osztály: 6-9 hónapos korig
  • Fiatal osztály: 9-18 hónapos korig
  • Növendék osztály: 15-24 hónapos korig
  • Nyílt osztály: 15 hónapos kortól
  • Champion osztály: 15 hónapos kortól, csak Champion címmel rendelkező kutyák nevezhetők ide és a nevezéshez szükséges a Champion bizonyítvány másolatának beküldése
  • Munka osztály: 15 hónapos kortól, csak munkavizsgával rendelkező kutyák nevezhetők ide és a nevezéshez szükséges a munkavizsga másolatának beküldése
  • Veterán osztály: 8 éves kortól

Minden országban megszerezhető az úgynevezett Champion cím, azaz az adott ország győztesének járó titulus, melyhez a feltételeket minden ország maga szabja meg. Magyarország esetében 5 féle Champion cím érhető el, melyek teljesítéséhez szükséges elvárások a következők:

Hungária Junior Champion: 3 magyarországi győztes cím (HPJ) fiatal osztályban legalább 2 különböző bírótól, melyből legalább egyet nemzetközi- (CACIB) vagy klubkiállításon kell megszerezni. Ennek a címnek a megléte még nem jogosít Champion osztályba nevezéshez.

Hungária Champion: 4 magyarországi győztes cím (CAC) összegyűjtése 3 különböző bírótól, melyből legalább kettőt központilag rendezett nemzetközi- (CACIB) vagy klubkiállításon kell megszerezni. Az első és a 4. győztes cím megszerzése között minimum 1 évnek + 1 napnak kell eltelnie. Munkavizsgára kötelezett fajták esetén a sikeres munkavizsga egy CAC címet kivált.

Hungária Grand Champion: A Hungária Champion cím birtokában Magyarországon a MEOE által rendezett kiállításon a champion osztályban elért négy győztes cím, melyek közül egyszer a fajtagyőztes cím is megszerzésre került.

Hungária Show Champion: Növendék, nyílt vagy champion osztályban kell elérni 6 db CAC címet 3 különböző bírótól,
 amelyek közül 3 db-ot Magyarországon központilag rendezett nemzetközi CACIB kiállításon vagy
 hazai klubkiállításon, 
3 db-ot Magyarországon rendezett országos CAC kiállításon kell elérni. Az első és utolsó cím között 
1 évnek és 1 napnak kell eltelni.

Hungária Veterán Champion: Veterán osztályban szerzett három CAC cím, amelyek közül legalább egyet Magyarországon rendezett nemzetközi CACIB kiállításon, vagy Klubkiállításon kell elérni, 2 különböző bírótól. A Veterán Champion cím nem jogosít a champion osztályba történő nevezéshez.

Most már tudjuk, hogy mik lehetnek a célok nemzeti szinten. Ha tovább akarunk gyűjteni címeket, akkor más országok Champion címeinek feltételeit is teljesíthetjük, illetve megszerezhetjük az egyik legrangosabb címet, az Internationale Champion-t, azaz Nemetközi Szépség Championátust. Ennek a címnek a feltétele 4 CACIB cím (nemzetközi kiállítson nyerheti a legszebb kan és a legszebb szuka) megszerzése, mely csak akkor válik teljesítetté, ha az FCI visszaigazolta. A 4 CACIB címet legalább 3 különböző országból kell összegyűjteni és legalább 3 különböző bírótól. Az első és utolsó CACIB cím között egy év + 1 napnak legalább el kell telnie. Munkavizsgára kötelezett fajták esetén a sikeres munkavizsga megléte (maximális pontszám 75%-a) két CACIB címet kivált.

Bármelyik magyar Champion cím teljesíte esetén a MEOE-hez kell fordnunk a bizonyítvány kiállításáért. Az Interchampion esetében a MEOE-ben kell leadni a papírokat, azonban az FCI fogja elküldeni a diplomát, mert ezt a címet ők tartják nyilván.

A legrangosabb Champion cím azonban minden fajta esetében a származási ország Champion címe, így pl. egy német fajta esetén a Német Champion cím elérése, hiszen abban az országban tenyésztették ki a fajtát és ott kell elviekben a legjobb egyedekkel konukrálni, megdolgozni a győztes címekért.

Most már ismerjük a Champion címeket, de mi a helyzet a címeket eredményező CAC, CACIB címek megszerzésével? Mik ezek?

A kiállításokon a bírálat során a bíró előszőr minősíti a kutyákat. Baby és kölyök osztályban „Nagyon ígéretes” és „Ígéretes” titulusokkal, míg felnőtt osztályban „Kitűnő”, „Nagyon jó”, „Jó”, „Megfelelő” minősítések adhatók. Ezek a meghatározások lényegében fokozatok, melyek azt mutatják meg, hogy a kutya milyen közel áll a tökéletes kutya képéhez, azaz a standard-hez. Ha egy-egy osztályba több kutya is van nevezve, akkor a bíró sorolja is a minősített kutyákat 1-től 4-ig. Pl. A növendék osztályban van 5 kutya, akikből 3 kapott kitűnőt és 2 nagyon jót. A bíró a 3 kitűnőből felállítja a sorrendet 1-től 3-ig, majd 4. helyre teszi a 2 nagyon jó közül azt, amelyiket jobbnak ítél meg.

Minden osztályban ennek megfelelően megtörténnek a minősítések és a sorolások, majd a továbbiakban az osztályelsők, azaz a kitűnő 1. címmel rendelkezők maradnak versenyben. Ha a bíró megfelelőnek ítéli a kitűnő 1. kutya minőségét, viselkedését, akkor fiatal osztályban HPJ címet (Hungária Prima Junior), míg növendék-, nyílt-, champion-, munka- és veterán osztályban CAC címet ad a kutyának.

Először osztályok szerint a kanok, majd utánuk a szukák lebírálása következik és további eredmények érhetők el.

Nemzeti (CAC) kiállításon a Fajtagyőztes választás következik, ami úgy zajlik, hogy visszahívják a ringbe a HPJ (legszebb fiatal osztályos kan és szuka) és CAC győztes (legszebb növendék, nyílt, champion, munka, veterán kan és szuka) kutyákat. Közülük aki a bíró a legjobbnak ítél, az kapja a Fajtagyőztes címet. A Fajtagyőztes kutyának nem ér véget a kiállítás, mert miután minden fajta bírálata befejeződik kezdetét veszi a Best In Show program, ahol az összes kutyafajta közül a Fajtagyőztes címet viselők a Best In Show címért versenyeznek tovább. A Legszebb Fiatal is kiválasztásra kerül a kan és a szuka HPJ győztes közül és ő majd a Junior Best In Show-ba megy tovább. Ha kiválasztásra került a fajtabírálat során a Legszebb Baby, Legszebb Kölyök, akkor ők a Baby Best In Show-ban, Kölyök Best In Show-ban szerepelnek tovább. Ha nem lett kiválasztva a legszebb, akkor ugyanúgy, mint a veteránok esetében, mindkét nem legszebb egyede képviseli magát a Best In Show megfelelő programjában.

CACIB kiállítás esetén kiválasztásra kerül a felnőtt osztályok (növendék, nyílt, champion, munka) győztesei közül a Legszebb felnőtt kan és a Legszebb felnőtt szuka, akik mindketten CACIB várományos címet kapnak. A kiállítás végeztével a rendező szervezet elküldi a CACIB címre jelölt kutyák adatait az FCI-nek, melyet ott jóváhagyás után utólag postán kikülenek. Rendszerint ez jópár hónapba beletelik.

Klubkiállítás esetén a rendszer hasonló, csak ott a felnőtt osztályos kutyák közül kiválasztott legszebbnek nem CACIB, hanem Klubgyőztes címet ítélhet oda a bíró. A fiatal osztályban HPJ címet nyert kan és szuka Fiatal Klubgyőztes, míg a Veterán osztályos legszebb kan és szuka pedig Veterán Klubgyőztes címet vihet haza. Klubkiállítás egy évben csak egyszer van és ezek nagyon rangos kiállítások, mert a fajtaklub szervezi őket és rendszerint fajtaspecialista bírók bírálják, ami azt jelenti, hogy kiemelten értenek az adott fajtához, esetleg tenyésztették is.

Klubok rendezhetnek még Speciál kiállításokat illetve egyéb elnevezésű versenyeket is, ahol a legmagasabb cím a Fajtagyőztes, melyért az osztálygyőztesek konkurálnak.

Európa- és Világkiállítás esetén a CACIB címmel együtt jár az Európagyőztes és Világgyőztes cím elnyerése is, fiatal osztály mindkét nemében a legszebbek Fiatal Európa- illetve Világgyőztesek lehetnek, míg Veterán osztályban Veterán Európa- illetve Világgyőztesek. Ezek a kiállítások nagyon jelentősek minden évben, mert óriási nevezési létszámok szoktak előfordulni, azaz nagyon népes konkurenciában, igazi nagy verseny árán lehet szép eredményt elérni. Az itt elért eredményekre az egész világ kutyás társadalma figyel, aki itt nyer, az már biztosan beírja magát a fajta történelmébe. Ezt a két kiállítást minden évben megrendezik. Magyarországon a MEOE 2008-ban rendezett Európakiállítást és 2013-ra tervezi a Világkiállítás megrendezését.

A BEST IN SHOW

A fajtabírálatokkal a kiállításoknak még nincs vége, sőt! Ezután kezdődik az úgynevezett Best In Show program, ahol a kiállítás legszebb kutyája kerül kiválasztásra. Ez a szórakoztató show főként a közönségnek szól és a kiállítás rangjától függően a megrendezése is látványos és színvonalas. Programjai a következők:

Junior handling: ez a fiatal felvezetők versenye, akik 18 év alatti lelkes fiatalok és bármilyen fajtájú kutyával ringbe szállhatnak. Náluk a technikát bírálják, ezért rendkívül felkészültnek kell lenniük és az elvárás velük szemben jóval magasabb, mint egy felvezetővel a fajtabírálatok alatt.

Legszebb magyar fajta (külföldi kiállításokon nyilvánvalóan saját nemzetük fajtái közül választják ki a legszebbet): itt a Fajtagyőztes magyar fajták versenyeznek a dobogó 3 fokán betöltött helyért. Különösen fontos ez a kategória, hiszen magyar fajtáink nemzeti kincsé lettek nyilvánítva és ismeretük minden magyar ember kötelessége.

Baby Best In Show: a fajtabírálatok során Legszebb Baby címet nyert 3-6 hónapos kutyakölykök versenyeznek az első 3 helyért

Kölyök Best In Show: a fajtabírálatok során Legszebb Kölyök címet nyert 6-9 hónapos kölykök versenye, ahol az első 3 kerül kiválasztásra

Kutyapár: a felvezetők ebben a versenyben ugyanazon fajtájú 2 kutyával szerepelnek. Nevezni lehet a helyszínen, nagyobb kiállításokon (Európa- és Világkiállítás) kizárólag előrenevezéssel vehetünk részt ebben a versenyszámban. Mindkét kutyának nevezettnek kell lennie a kiállításra, itt pedig a bíró azt nézi meg a kutyapárokon, hogy mennyire hasonlítanak egymásra, azaz mennyire homogének

Tenyészcsoport: egy tenyészetből származó 3-5 közötti egyedek versenye. Az összes kutya egy tenyészetből kell, hogy származzon. Látványos eleme a Best In Show-nak és a bíró feladata itt is a homogenitás vizsgálata

Utódcsoport: egy kan vagy szuka és annak utódai alkotnak egy nevezést. A bíró feladata, hogy megtalálja és sorolja 1-3-ig azokat a csoportokat, melyek legjobban hasonlítanak egymásra, ami azt jelenti, hogy a szülő jól örökíti bizonyos külső tulajdonságait. Ide olyan kutyákat lehet nevezni, akik legalább 2 külön alomból származnak és mindannyian részt vettek a kiállítás fajtabírálatán

Junior Best In Show: másnéven Fiatal Best In Show. Ide a nap folyamán Legszebb Fiatalnak választott kutyák érkeznek, aki közül a bíró kiválasztja az első három helyezést.

Best In Show: a kiállítás fináléja, az utolsó program. A több, mint 400 kutyafajta funckója és külleme alapján 10 fajtacsoportba van sorolva:

  1. Fajtacsoport: juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák)
    2. Fajtacsoport: pincherek, schnauzerek, molosszerek, svájci hegyi- és juhászkutyák
    3. Terrierek
    4. Tacskók
    5. Spitzek és ősi típusú kutyák
    6. Kopók és rokon fajták
    7. Vizslák
    8. Retrieverek, hajtókutyák, vízi vadászkutyák
    9. Társasági kutyák
    10. Agarak

Ebben a sorrendben jönnek be a ringbe az adott fajtacsopotba tartozó, a kiállítás napján Fajtagyőztes címet nyert kutyák, azaz ebben a programban minden fajtát az aznapi legjobb példánya képviseli a fináléban.

Miután mind a 10 fajtacsoportban kiválasztásra került az első helyezett kutya, a végső döntés következik: a 10 fajtacsoport 10 első helyzettje utoljára tér vissza a ringbe, hogy a legrangosabb címért, a kiállítás legszebb kutyájának járó BEST IN SHOW-ért konkuráljon.

Izgalmas, szórakoztató egy ilyen versengést látni. Hosszú az út a Best In Show címig, de nem lehetetlen! Sok munka és küzdelem kell hozzá, még több lemondás a családi hétvégékről, mert aki ennek a hobbynak szenteli az életét, annak a vasárnapi húsleves már csak emlékeiben lesz ismerős. Egy vérbeli kiállítónak megszűnnek az ünnepek és az egyéb hétvégi programok, ellenben megszaporodnak az autóba tett kilóméterek, a városnézések, a hotel címek és a barátságok. Amikor rákap valaki a kiállítás ízére, akkor nincs megállás. Fertőző és súlyos „betegség”, melyből kigyógyulni csak egyetlen okból lehet: ha már a sokszorosát is elköltöttük annak az összegnek, amit hobbynkra szántunk. Természetesen az érte kapott emlékeket, élményeket soha, senki nem tudja elvenni tőlünk. Magával ragadó a hangulat, amit átélhetünk és ebből sosem elég… újra és újra kell…

AZ ELSŐ KIÁLLÍTÁS

Ha úgy döntöttünk, hogy belevágunk, beküldtük a nevezésünket és megérkezett a visszaigazolás, kigyakoroltuk magunkat kutyánkkal, akkor már csak egy dolog maradt hátra: a bevetés.

Teendők kiállítás előtt 1 héttel:

  • ellenőrízzük, hogy kutyánk megkapta-e a veszettség elleni oltást és nem járt-e még le, mert az oltási könyvet a belépéskor ellenőrízni fogják
  • ellenőríztessük állatorvosunkkal, hogy kutyánkban megtalálható-e a microchip, mert nagyobb kiállításokon már ezt is ellenőrzik belépéskor
  • amennyiben olyan fajtánk van, melynek szőre különlegesebb felkészítést igényel a kiállításra, kérjünk segítséget a tenyésztőtől vagy keressünk fel egy olyan kutyakozmetikust, aki kiállításokra is készít fel kutyákat és tudja, hogy a mi fajtánknak hogy kell kinéznie a ringben
  • visszigazolás hiányában hívjuk fel a rendező szervezetet és győződjünk meg nevezésünk elfogadásáról
  • készítsünk össze kutyánk számára egy táskát, melyben a kiállítási felszerelései megtalálhatók:
    • tartalmazzon vizes tálat és vizes palackot, melyet indulás előtt töltsünk meg friss vízzel
    • zacskók az ürülék felszedéséhez
    • legyen benne fésű, kefe, szőrápolók, olló, törlőkendő melyekkel a ringbelépés előtt még fel tudjuk dobni a megjelenést
    • jutalomfalat, labda, amit kutyánk szeret
    • felvezető póráz: a ringbe ugyanis nem illik vastag pórázzal és nyakörvvel bemenni, célszerű vásárolni egy elegáns felvezető pórázt. Ha nincs olyan üzlet a közelünkben, ahol ezt előre megvehetnénk, akkor a kiállításon is be fogunk tudni szerezni ilyet az oda kitelepülő árusoktól
    • vigyünk kutyánknak fekhelyet, amin majd pihenni tud: legcélszerűbb beszerezni egy ketrecet, mert ebben nyugalomban tud pihenni, anélkül, hogy őt zavarnák és hogy folyamatosan rángatnunk kelljen, mert érdeklődéssel szimatolna mindenfelé. Ez utóbbi dolog azért sem jó, mert nagyon elfáradhat már ringbe lépés előtt. Neki a legnagyobb nyugalomra van szüksége, hogy a lehető legjobb formáját adhassa elő a ringben. Ketrecet több magyar boltban, webáruházban lehet vásárolni és a legtöbb kiállításon is.
    • vigyünk magunkkal széket is mert a sok álldogálástól nagyon fáradtak leszünk a nap végére. Összecsukható horgászszék a legjobb megoldás.

Teendők kiállítás előtt 1 nappal:

  • válasszunk egy csinosabb ruhát, melyben fel tudjuk vezetni a kutyánkat. A melegítők ideje már lejárt, a kiállítás szépségverseny és a gazda megjelenése is nagyon fontos. Adjuk meg a tiszteletet a bírónak, aki úgyszinten öltönyben (blézerben) bírál napi 50-100 kutyát is.
  • ha jutalomfalattal szeretnénk majd figyeltetni, akkor ne adjunk enni a kutyánknak előző nap, így másnap sokkal jobban fogja imádni a neki szánt falatokat, melyek sose tápfalatok legyenek, mert azt rágni kell, így több ideig tart lenyelni. Egy felkarikázott virsli, párizsi, sajt sokkal jobb megoldás.
  • kitűző a startszám kitűzéséhez
  • remélhetőleg a kozmetikus a kiállítás előtti napra elvállalta kutyánk kozmetikázását. Ha olyan fajtájú, hogy erre nincs szükség, akkor csak fürdessük meg otthon kedvencünket. A csillogó, illatos szőr meglátszik. Senki nem szeret egy ápolatlan, koszos, büdös kutyához hozzányúlni, így az alapvető higiénia kutyakötelesség is! Ismételten felhívom a figyelmet, hogy ez egy szépségverseny, tehát nem a kutyaiskolába készülünk. A megjelenésnek adjuk meg a módját!
  • nézzük meg, hogy hol lesz a kiállítás, tervezzük meg az utat. Igyekezzünk odaérni 8 óra körül, hogy legyen időnk parkolni és elkészülni a kezdésre, mely rendszerint 9:30 – 10-kor van, a visszaigazoláson ezt mindig előre közlik.

A KIÁLLÍTÁSON

Elérkezett a nagy nap. Hajnalok hajnalán kelünk és amikor ez már a 20. alkalom, bizony elgondolkodunk azon, hogy vajon kivan-e minden kerekünk. De semmi sem tud már visszafogni minket, menni kell!!!

Megérkezünk a kiállításra ahol a kígyózó, parkolásra váró autó sor azt mutatja, hogy vannak még megszállottak rajtunk kívül is, így máris nem érezzük magunkat olyan rosszul. Megvan a parkolóhely és kezdődik a reggeli becuccolás. Minden szükséges dolgunkkal és kutyánkkal együtt irány a ringünk, amely mellett lepakolhatunk. Közben átesünk az állatorvosi kontrollon, aki csak kutyánk útlevelét hivatott ellenőrízni. Nézzünk körbe, hogy van-e térkép, mely megmutatja a ringek elhelyezkedését és hogy merre van a katalógusokat osztogató/ áruló kiállítási iroda. Szerezzünk katalógust, majd telepedjünk le a ringünk mellett. Itt ki lesz írva a bírálandó fajták sorrendje és ebből megtudjuk, hogy mennyi időnk van sorra kerülésig. 1-1 kutya bírálata 2-3 percet vehet igénybe átlagban.

A ringtitkár megérkeztével kérjük el a startszámunkat és tegyük jól látható helyre.

Így, hogy már helyben vagyunk figyeljük a bírálatokat, mert nagyon sokat lehet tanulni belőlük. Figyeljük meg mások technikáját. Mielőtt sorra kerülünk feltétlenül adjunk lehetőséget kutyánknak, hogy elvégezhesse egészségügyi dolgait, mert elég kellemetlen, ha a ringben támad kedve ilyesmiket tenni.

Eljön az idő, hogy sorra kerülünk. Teljesen természetes, ha izgulunk, de próbáljunk a lehető legkevésbé figyelni erre, mert kutyánk ezt zseniálisan megérzi és mindez kihathat a szereplésünkre. Tudatosítsuk magunkban, hogy ez nem vérre megy, ha nem a legjobban sikerülnek a dolgok, akkor sincs semmi gond és nincs semmi következménye. Fogjuk fel az egészet egy közös játéknak kutyánkkal, próbáljunk rá koncentrálni, beszéljünk hozzá, kedveskedjünk neki.

A ringben viselkedjünk udvariasan, köszöntsük a bírót és válaszoljunk kérdésére, mely az lehet, hogy mennyi idős a kutya. Állítsuk be ahogy gyakoroltunk, figyelve arra, hogy a bírónak sose álljunk háttal, azaz mindig lássuk, hogy mit kér tőlünk.

Ügyeljünk arra, hogy mozgásban a kutya mindig a bal oldalunkon legyen és hogy mindig úgy mozogjunk, hogy NE kerüljünk a bíró és a kutya közé, azaz a kutyát sose takarjuk el. Mindig figyeljünk arra, hogy mit kér a bíró és a ringtitkár, aki valójában a bíró segédje.

Ha megvolt a bírálatunk, figyeljünk, hogy mit kell tennünk ezután. Ha megnyertük az osztályt, akkor biztosan vissza kell majd még jönnünk a ringbe, úgyhogy legyünk készenlétben. Ha a ringtitkár kéri a számunkat, akkor menjünk vissza azonnal és állítsuk be szépen a kutyánkat.

Ha sikerül megszereznünk a Legszebb Baby, Legszebb Kölyök, Legszebb Fiatal vagy Fajtagyőztes címet, akkor még nem ért véget a szereplésünk, mert a versenyzésünk folytatódik a Best In Show-ban.

Ebédeljünk meg, mert lesz időnk még a kezdetekig. Addig is, nézzük meg, hogy hol van a Best In Show ring és telepedjünk át oda.

Ha a verseny elkezdődik, figyeljünk, mert az adott versenyszámban szereplő kutyák nem rögtön a főkörbe mennek, hanem előtte az előkészítő ringben gyülekeznek, ahol már a bíró megjelenik és szemrevételezi őket. Állítsuk be itt szépen a kutyánkat, hogy ha a bíró ránéz, ő mindig tökéletesen mutassa magát. Mire a kutyáknak be kell menniük a főkörbe, lehet, hogy sokat kell várni, így csak akkor állítgassuk kutyánkat, ha a bíró nézi. Ellenkező esetben nem kell kifárasztani.

A főkörben a fajtabírálathoz hasonlóan állítsuk be kutyánkat és ha a bíró kéri, akkor mozogjunk vele a kívánt mozgásformában. Akárhogyan is szerepelünk, nagyon-nagyon dícsérjük meg kutyánkat, mert egy igazi hős volt, hogy ezt a napot így végigcsinálta velünk.

Miután hazaértünk és kipihentük magunkat, már kezdhetjük is tervezgetni következő szereplésünk színhelyét, hogy az eredményeket tovább gyűjtögessük, Champion címeket szerezzünk. Merj nagyot álmodni, gyakorolj sokat, mert semmi sem lehetetlen! És ne feledd, akárhogy is alakuljon, Neked mindig a saját kutyád a BEST IN SHOW.