Pembroke VS. Cardigan Corgi

2017.06.22, csütörtök - admin

A PEMBROKE ÉS CARDIGAN CORGI ÖSSZEHASONLÍTÁSA

- részlet a Corgi Terelő nap Szeminárium anyagából, írta és szerkesztette Trefán-Török Alexandra –

Ha ezt a két fajtát jobban szemügyre vesszük, rá kell jönnünk, hogy NEM CSAK A FAROK TESZI A KÜLÖNBSÉGET a PEMBROKE és a CARDIGAN corgi között!

Valójában két teljesen különálló fajtáról beszélünk, melyeknek más a származása, a munkaköre, az általános megjelenése, színváltozatai, feje, fülei, frontja, farka, karaktere.

Származás:
A PEMBROKE corgi a 10. században alakult. Ősét, a Vallhundot a vikingek vitték magukkal Walesbe, ahol aztán spitzekkel keresztezték.
A CARDIGAN corgi 3000 éve él Walesben. A kelták hozták magukkal tacskó őseit Angliába, ahol aztán spitzzekkel keresztezték.
A két fajta közös őse a spitz.

Feladat:
A PEMBROKE corgi egy kis mindenes kutya, aki a farm körüli teendőket ellátta. Éber volt, figyelt, ha szükséges, jelzett. Terelgette a házi állatokat (marhákat is!), mindig a gazda nyomdokaiban járt, olyannyira, hogy este a kanapén is mindig mellette volt helye.
Ezzel szemben a CARDIGAN corgi az igazi mezei terelő feladatokat ellátó, kemény és kitartó munkakutya volt. Neki egész nap dolgoznia kellett, így kitartónak és fáradhatatlannak kellett lennie, akinek mindegy volt, hogy milyenek a talaj- vagy időjárási körülmények. A cardigan corgi tűzön-vízen át tette a dolgát.

A Pembroke Corginak továbbá van egy hires eredet legendája is, mely szerint a corgik a tündérek paripái, akikkel a csatákba mentek. Úgy tartják, hogy aki igazán figyelmes, az máig észreveheti a corgik hátán a tündérek kis nyergét. Ez az oka számos ábrázolásnak, melyeken a corgikat tündérekkel a hátukon lehet látni.

Általános megjelenés:
A PEMBROKE corgi egy alacsony, erőteljes kutya. Rendkívül aktív, céltudatos, érdeklődő és intelligens. Ízig-vérig igaz, hogy ők nagy kutyák kis testben. Figyelmesek és tettre készek, imádnak élni és minden tettükkel ezt sugallják. Jellegzetes, rókára emlékeztető arckifejezésük van.
A CARDIGAN corgi alacsony, közepesen erős felépítésű kutya jellegzetesen mély mellkassal. Első pillantásra látszik, hogy arányaiban hosszabb, mint amilyen magas. Szívós, kitartó, intelligens kutyák, akik a nap 24 órájában készen állnak bármire a gazdi kedvéért.

Színváltozatok:
A PEMBROKE corgi lehetséges színváltozatai: vörös-fehér (fawn-tól a sötét vörösig), sable, tricolor (amennyiben a cser jegyek mindenhol megtalálhatók a kutya testén, úgy a neve red headed tricolor, de ha csak a lábako, füleknél és száj környékén fordul elő cser jegy, akkor black-headed tricolor a neve).
A CARDIGAN corgi színskálája nagyon szerteágazó és ezért a színörökítése is bonyolult. A lehetséges színváltozatok: vörös, sable, csíkos, fekete csíkos, fekete tan jegyekkel, fekete csíkos jegyekkel, blue-merle tan jegyekkel, blue-merle csíkos jegyekkel Cardigannal blue-merle szín esetén megengedett a kék szem.

Testarányok:
A PEMBROKE corgi marmagassága 25-30 cm, súlya 10-12 kg. A martól a faroktőig mért távolság 40%-al több a marmagasságnál.
A CARDIGAN corgi marmagassága 26-32 cm, súlya 13-17 kg. Az ideális magasság (marmagasság) – hosszúság arány (szegycsont – fartoktő hossza): 1.8 : 1

Fülek:
Szemből nézve a PEMBROKE corgi orrvégébből a fül végekig húzott vonal egyenlő oldalú háromszöget alkot és a szemen is átvezet.
A CARDIGAN corgi fülei a töveinél szélesebbek és ha szemből nézve az orrból a fülek végébe vonalat húzunk, a vonal alá kell, hogy essen a fül nagyobbik része.

Front, mellkas, mellső végtagok:
PEMBROKE corgi esetében gondoljunk egy csúcsát lefelé tartott tojás alakjára. Pontosan ilyen alakú a Pembroke corgi mellkasa, melyet a mellső lábak fognak közre, mintegy becsomagolva azt. A mellső lábak teljesen párhuzamosak, a mancsok oválisak.
CARDIGAN corgi esetén a mellkas forma éppen az ellenkezője. Képzeljünk el egy tojást, melynek csúcsa felfelé áll. Ezt a formát a mellső lábak csak úgy tudják körülölelni, ha a könyökök beljebb kerülnek, mint a csukló. Ennek a következménye az, hogy a mancsok 30%-al kifelé fordulhatnak. A mancsok alakja hosszúkás, gondolván az eredeti munkakörükre. Nekik minden fajta talajon tudniuk kellett mozogni, így a hosszúkás mancsok voltak kedvezőbbek nekik.

Farok:
A PEMBROKE corgi születhet farokkal és farok nélkül is. Utóbbi sajnos nagyon ritka jelenség. Miután vágni nem lehet már, így jellemző, hogy a Pembroke corgiknak van farkuk, melyet miután ők dominánsak, szívesen emelnek magasra. Ez nem lehet hiba, hiszen a fajta sosem volt szelektálva faroktartásra.
A CARDIGAN corgik csak farokkal születhenek.

A két fajta az 1-es fajtacsoport két legkisebb tagja, intelligenciájuk, figyelmességük, jóindulatuk közös jellemzőik. Sokan gondolják úgy, hogy öreg korukra corgit szeretnének társnak, mert könnyebb velük, de ez ebben a formában nem igaz. A corgik nagy kutyák kis testben és folyamatos foglalkoztatásra vágynak. Aktív, pörgős, szívós kutyák hatalmas alkalmazkodó készséggel és óriási szívvel. Nagyon jó a probléma megoldó képességük, rendkívül gyorsan tanulnak, emiatt a világ kutyafajtáinak IQ listáján is nagyon előkelő helyen szerepelnek Minden nap mosolyt csalnak az ember arcára, igazi jelenségek, akikkel élmény az élet!© BORN TO BE kennel

created by 8Ways